WAT IS COPD?

 

COPD is een longaandoening waarbij uw longen zijn beschadigd. Hierdoor heeft u last van uw ademhaling waardoor u minder energie ervaart. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease.

Bij COPD zijn de oorzaken vaak ontstekingsprocessen in de kleine luchtwegen (de bronchili). De klieren zijn vergroot waardoor overmatig veel slijm wordt geproduceerd. Die ontstaat door littekenvorming in de wand, het gladde spierweefsel, van de luchtwegen. Door het overtollige slijm zwellen de slijmvliezen op waardoor een gedeeltelijke obstructie van de luchtwegen ontstaat.

Bij een emfyseem is de wand van de longblaasjes beschadigd. De longblaasjes zijn in trosjes met de kleine luchtwegen (bronchioli) verbonden en hebben een stugge structuur die de luchtwegen open houden. Verliezen de bronchiolen echter hun stevigheid door de beschadigingen, dan zakken deze tijdens de uitademing in elkaar. De luchtblaasjes van de longen (alveoli) worden steeds verder uitgerekt waardoor een structureel blijvende schade ontstaat.

Risicofactoren op het ontwikkelen van COPD zijn onder andere:

  • Roken
  • Langdurige blootstelling aan kleine stofdeeltjes
  • Aangeboren enzymgebrek (longemfyseem)

In de beginfase van COPD is er vooral sprake van een toename van slijmvorming en hoesten. Wanneer de ziekte voortschrijdt, raakt de structuur van de longen beschadigd en neemt de inhoud van de longen af. Bij ernstig COPD kan hierdoor, en door een afname van de kracht van ademspieren, de longfunctie met meer dan de helft verminderen. Een belangrijke klacht daarbij is kortademigheid: in eerste instantie alleen bij inspanning en in een ernstiger stadium continu.

 Beweging is belangrijk voor de conditie. Hiermee worden de hartspier en de longen getraind. Heeft u last van COPD of ademhalingsproblemen? Dan kunt u met ons contact op nemen om vervolgens samen met u een gepast trainingsprogramma op te stellen en uit te voeren.

 

Wilt u een afspraak maken voor uw COPD klachten of wilt u meer informatie?

Neem contact op met de praktijk via telefoonnummer: 0416 23 56 12 of stuur een email naar: info@medifysiokaatsheuvel.nl

Wat kunnen wij voor u betekenen?

 

 

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Amerikastraat 14
5171 PL Kaatsheuvel

Openingstijden:

Ma tot do 08:00 - 20:00
Vr 08:00 - 17:00