CVA-Beroerte

Maak nu een afspraak

WAT IS EEN CVA- BEROERTE?

 

De verzamelnaam voor een hersenbloeding is ‘beroerte’ (CVA) waar ook een herseninfarct (bloedvatverstopping /afsluiting) onder valt. CVA staat voor Cerebro Vasculair Accident dat letterlijk vertaald, een ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’ is. Bij een beroerte werkt ineens een deel van de hersencellen niet meer. Vaak krijgt de persoon uitvalsverschijnselen, zoals een scheve mond, verlamde arm of diegene kan moeilijk praten.

Vrijwel altijd heeft een beroerte een halfzijdige verlamming aan de tegenover gelegen lichaamshelft tot gevolg (met eventueel een spraakstoornis). Meestal is er sprake van een bewustzijnsdaling.

Er zijn 3 vormen die onder een beroerte (CVA) vallen.

  1. Hersenbloeding

Een hersenbloeding is het gevolg van een lek in een hersenbloedvat. Zo’n lek kan ontstaan door een zwakke plek in de bloedvatwand waardoor bloed de hersenen instroomt. Een voorbeeld is het knappen van een aneurysma (uitstulping in wand van een hersenslagader). Een hersenbloeding kan zich bevinden in het hersenweefsel (intracerebrale bloeding), maar soms ook tussen de hersenvliezen (subarachnoïdale bloeding of SAB)

  1. Herseninfarct

Ontstaat door een vernauwd of afgesloten bloedvat. Dit kan ontstaan door bijvoorbeeld een aderverkalking, bloedstolsel, bloedpropje elders uit het lichaam (embolie) vaak door hartritmestoornissen of bloedstolsel, bloedpropje van een ongezond bloedvat (Thrombus). Door het vernauwde of afgesloten bloedvat krijgt het hersenweefsel daarachter geen voeding en zuurstof meer waardoor dat deel van de hersenen afsterft.

  1. Tia

Een Tia is een afsluiting van een hersenbloedvat van voorbijgaande aard. Een Tia wordt ook wel een lichte beroerte genoemd.

Een infarct ontstaat snel en onverwacht en is aan de volgende symptomen te herkennen:

  • verlammingen in het gezicht (scheve mond bijvoorbeeld)
  • warrig spreken en denken
  • tintelingen
  • verstoring of verlies van het gezichtsvermogen
  • ernstige hoofdpijn
  • duizeligheid en evenwichtsstoornissen
  • verlammingen, of een verdoofd gevoel

De behandeling is afhankelijk van de fase waarin u zich bevindt. Afhankelijk daarvan kunnen we voor u een behandelplan op maat maken.

 

Wilt u een afspraak maken voor uw CVA- beroerte of wilt u meer informatie?

Neem contact op met de praktijk via telefoonnummer: 0416 23 56 12 of stuur een email naar: info@medifysiokaatsheuvel.nl

Wat kunnen wij voor u betekenen?

 

 

Vul uw gegevens in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Amerikastraat 14
5171 PL Kaatsheuvel

Openingstijden:

Ma tot do 08:00 - 20:00
Vr 08:00 - 17:00